Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een mineraal welke een vezelstructuur heeft en is door de natuur zelf gevormd.

Asbest is een lange tijd veelvoudig gebruikt als bouwmateriaal. Dit is gekomen doordat asbest een aantal goede eigenschappen heeft zoals slijtvast, brandwerend, zuurbestendig en het was goedkoop.

In Nederland zijn 6 groepen om het asbest in te verdelen Serpentijnen (Chrysotiel) witte asbest en 5 soorten Amfibolen (Amosiet) bruine asbest, (Crocidoliet) blauwe asbest, (Anthofylliet) gele asbest, (Tremoliet) grijze asbest en (Actinoliet) Groene asbest.

wat is asbest

De eerder genoemde twee hoofdgroepen serpentijnen en amfibolen zijn asbestmineralen en hebben verschillende asbestvezel structuren. De beste vergelijking welke gemaakt kan worden is dat witte asbest (Chrysotiel) op een haartje lijkt, hierdoor is het goed te gebruiken in frictiematerialen, golfplaten en textiel. Amfibolen daarentegen zijn goed te vergelijken met naaldjes. Door deze naaldvorm is de asbestvezel erg goed bestand tegen hoge tempraturen, denk hierbij aan board wat achter of onder een kachel is gebruikt als brandwering. Door de naaldvorm is de amfibool asbestvezel ook gevaarlijker dan de serpentijn asbestvezel.

asbest sanering buro inventas

Onderzoek

Een asbestinventarisatie is een onderzoek van het gebouw naar de aanwezigheid van asbest. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onze deskundige en gecertificeerde medewerkers. Neem gerust contact met ons op.

De stappen van het asbest verwijderen in 5 stappen

Snel offerte aanvragen

Klik hier voor de uitgebreide asbest offerte