Lood in kraanwater

Lood in kraanwater

Nederland heeft kraanwater dat van een hoge kwaliteit is, de controle hierop is van een zeer hoog niveau. In sommige gevallen is de mogelijkheid aanwezig op een verhoogd niveau van lood in het drinkwater, dit komt door oude leidingen of nieuw geplaatste leidingen en kranen. Deze oude leidingen komen meestal voor in woningen en panden van voor 1960, in vernieuwde kranen of leidingen kan dit echter ook voorkomen.

kraanwater

kan je lood binnenkrijgen

Loden waterleidingen kunnen voorkomen in woningen en panden van voor 1960. Ook kan lood in het drinkwater zitten van nieuwe panden of woningen. Dit komt doordat in nieuwe leidingen en kranen soms lood is gebruikt. Hierdoor is de mogelijkheid aanwezig om lood binnen te krijgen tijdens het drinken van kraanwater. Het is wel belangrijk om te weten dat in ons voedsel, bodem, fijnstof en in de lucht ook al lood aanwezig is in zeer kleine hoeveelheden.

Gezondheid en concentraties

Gezondheid en concentraties

In Nederland mag de concentratie lood in het drinkwater niet hoger dan 10 microgram zijn, dit is conform de Europese drinkwaterrichtlijn. Gemiddeld ligt de concentratie van lood in het drinkwater in nederland op 1 microgram, dit is ruim onder de Europese drinkwaterrichtlijn van 10 microgram.


Ondanks de goede zorgen van de drinkwatermaatschappijen, is de kans reeël aanwezig dat de concentratie van lood in het drinkwater hoger is dan 10 microgram. Dit is afhankelijk van diverse factoren waaronder de snelheid waarin het water door de leidingen stroomt. Als ook het soort leiding en de lengte van de leiding. Het is zelfs mogelijk dat het water uit de kraan in de keuken ruim onder de 10 microgram blijft en in de badkamer er ruim boven komt.

Snel offerte aanvragen

Klik hier voor de uitgebreide asbest offerte